HTML

russkultura

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Jurij Szimonov újra Budapesten

2007.05.12. 22:07 :: Csomós Éva

 

A már több mint másfél évtizede Nyugaton élő világhírű orosz karmester rendületlenül járja a világot, és évente rendszeresen több hetet nálunk is eltölt. Nincs ez most sem másként.

Most három hangversennyel örvendezteti meg a hazai zenerajongókat a MÁV Szimfonikusok dirigálásával, valamint a Magyar Rádió zene- és énekkarának vezénylésével, december 10-én pedig a Nemzeti Hangversenyteremben a Szent István király szimfonikus zenekart irányítja.

A Magyar Rádió 80. születésnapja alkalmából Rahmanyinov ritkán hallott különleges kantátáját, a Harangokat tűzte műsorra, a MÁV zenekarnak Bruckner IV. szimfóniáját, Grieg hársfa-versenyét és Liszt: Mazeppáját vezényelte.

A legendás művész, Jurij Szimonov a volt szovjetunióbeli Szaratovban született, operaénekes család gyermekeként. Karmesterként először 12 évesen állt színpadon, iskolájának zenekarával. A leningrádi konzervatórium növendéke volt, és már 1963-ban - szintén Leningrádban - operát is dirigált. 1966-ban a II. Szovjet Karmesterverseny díjazottja volt, majd 1968-ban - első orosz karmesterként - megnyerte a Rómában rendezett nemzetközi Santa Cecilia karmesterversenyt. 1969-ben debütált a moszkvai Bolsoj Színházban.

Az Bolsojban eltöltött évek kiemelkedő mozzanata volt - negyven éves szünet után - R. Wagner műveinek visszavétele a repertoárba, melynek során jelentős külföldi turnékra kapott felkérést Párizsba, Japánba, Bécsbe, New Yorkba, Milanóba és Washingtonba. Ez idő alatt vezényelte az összes vezető szovjet zenekart bel- és külföldön egyaránt.

1979-ben megalapította a Moszkvai Nagyszínház Kamarazenekarát. A Nagyszínházban folytatott kitűnő munkájára felfigyelve több felkérést kapott immár Nyugat-európai és tengeren túli zenekaroktól. 1985-ben megalapította a Kis Moszkvai Szimfónikusokat, akikkel hamarosan bejárta a környező országok színpadait. 1989-ben debütált a tengerentúlon is, az Egyesült Államokban először a Bostoni Szimfónikusokat, majd a Los Angeles Philharmonic zenekart vezényelte. 1978-tól 1991-ig a Moszkvai Konzervatórium karmester-professzora volt. Számtalan rangos fesztivál résztvevője. 1998-tól a Moszkvai Filharmonikus Zenekar vezető-karmesteri tisztségét is vállalta, akikkel már 1999-ben az Egyesült Államokban, 2000-ben pedig Angliában turnézott. Magyarországon szinte minden vezető zenekarral koncertezett már. Kétévenként a Miskolci Szimfonikus Zenekarral közösen nemzetközi karmester kurzust rendez, valamint rendszeresen tart mesterkurzust a budapesti Zeneakadémián is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://russianculture.blog.hu/api/trackback/id/tr1374920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása