HTML

russkultura

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Nagy film: Ivan Csonkin közlegény élete és különleges kalandjai (1994)

2007.05.12. 22:30 :: Csomós Éva

 

Csonkin közlegény
Csonkin közlegény
A világhírű Oscar-díjas rendező, Jiří Menzel 1994-ben készített fergeteges szatírája 1941-ben játszódik a Szovjetúnió egyik eldugott kis falucskájában. Főhőse a tejfölösszájú orosz katona Ivan Csonkin, akit a konyhai szolgálatokon kívül nem lehet túl sok feladatra alkalmazni. Jó kedélyű, naív ifjú ő, kinek valahogy nem sülnek el jól a dolgai. Épp büntetésben van, mikor egy véletlen során őt vezénylik egy falu határában elromlott repülőgép mellé.

Őrzi is a gépet lelkesen, ám lelkesedése némiképp alábbhagy, amikor megpillantja a szőke (és egyedül élő) Nyurát, a falu postáskisasszonyát. A szerelem szikrája gyorsan lángra lobban közöttük, és Ivan már tolja is be a repülőt Nyura házának udvarára.

Nyura
Nyura
A közlegény hamar beilleszkedik a poros falucska életébe, és ahol csak tud, segít Nyurának. Gyomlál, varr, hímez, takarít, eteti a disznót, legelni viszi a tehenet, és pálinkázik a kísérletező kedvű növénytermesztő szomszéddal. Parancsnokai persze elfeledkeznek Csonkinról, és csak akkor kapnak észbe, mikor egy névtelen feladótól érkező levélből kiderül, hogy egy "dezertőr" él az amúgy igen nyugodt kis faluban. Megkezdődik az üldözés, Csonkin halált megvető bátorsággal védi a rábízott repülőt, Nyura segítségével könnyedén fogságba ejti az elfogására küldött NKDV-s különítményt, és még a háború is kitör közben...

Ivan Csonkin figurája tagadhatatlanul mutat némi rokonságot ?vejkkel, így az sem okoz túl nagy meglepetést, hogy az emigrációba kényszerült orosz író, Vlagyimir Vojnovics művének megfilmesítési jogát megvevő amerikai producer éppen Jiří Menzelt szemelte ki a film rendezésére.

Ivan Csonkin közlegény élete és különleges kalandjai (?ivot a neobyčejna dobrodruľství vojáka Ivana Čonkina) cseh-angol-francia-olasz-orosz korprodukcióban készült alkotás, melyhez a rendező orosz színészeket választott, és kikkel orosz nyelven forgatott. Ám tagadhatatlanul tipikus cseh film vált belőle, mi a rendező humorának érdeme.

A 90 perc hosszúságú film 1994-ben készült. Rendezője: Jiří Menzel. A forgatókönyvet Vlagyimir Vojnovics művéből Zdeněk Svěrák írta, a képeket Jaromír ?ofr készítette.
Szereplők: Gennadi Nazarov (Ivan Csonkin), Zoya Burjak (Nyura), Vladimir Iljin (Golubev), Marián Labuda (Opalikov).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://russianculture.blog.hu/api/trackback/id/tr1974950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása